Medische Encyclopedie – Apotheek Crezee – Hendrik Ido Ambacht

Apotheek Crezee

Apotheek Crezee

Louwersplein 3 3343RC Hendrik Ido Ambacht Tel:078-6817584

Welkom op onze website!

Om u nog beter van dienst te zijn, zijn wij nu ook bereikbaar via internet. U kunt op onze website 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Ook hebben wij een uitgebreide zelfzorgwijzer online met advies over het gebruik van vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen bij een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.Update over ons privacybeleid.

Medische Encyclopedie

Inhoud

Verkoudheid

Wat is verkoudheid?

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, keel en bijholten. Dit komt door een virus.

Slijmvlies is huid met een laagje slijm. Normaal maakt het slijmvlies in de neus en keel een beetje slijm en vocht.

Als het slijmvlies ontstoken is, wordt het dikker en gaat het veel slijm (snot) maken.
De neus kan daardoor dicht zitten. Het snot kan uit de neus komen of achter in de keel komen.

 

Verkoudheid ontstaat door een virus. Er zijn veel virussen die een verkoudheid kunnen geven.

Als u een paar keer achter elkaar verkouden bent, is dat steeds door een ander virus.

Virussen verspreiden zich gemakkelijk:

Via de adem

Als iemand uitademt, komen er druppeltjes in de lucht. Bij een verkoudheid zit er virus in die druppeltjes. Als u dichtbij staat, ademt u de druppeltjes in. U kunt dan besmet worden. Dit gebeurt vooral als mensen ergens dicht bij elkaar zitten waar weinig frisse lucht komt. Bijvoorbeeld in de bus, trein, op school of in een kinderdagverblijf.

Via de handen

Iemand kan het virus ook via de handen doorgeven. Iemand die verkouden is, zit bijvoorbeeld aan zijn neus of doet zijn hand voor de mond om te niezen of te hoesten. Vervolgens geeft hij een ander de hand. Of hij raakt iets aan wat anderen daarna ook aanraken. 

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen tegen de klachten van verkoudheid:

Stomen

Door te stomen met warm water wordt u niet sneller beter. Maar uw klachten kunnen door het stomen wel minder worden. Doe dit bijvoorbeeld 3 keer per dag een kwartier.

 • Stomen kan door de warmwater-kraan in de badkamer open te draaien en de stoom in te ademen.
 • Stomen kan ook boven een kom heet water.
  Gebruik geen kokend heet water. Pas op voor verbranding door te hete stoom of het omstoten van een kom heet water. 
 • Stoom nooit bij een keukenkraan met kokend water. Het gevaar op verbranding is dan erg groot.
 • Iets in het water doen (zoals menthol) heeft geen zin. 
 • Let op: Jonge kinderen mogen niet stomen, omdat zij extra risico hebben op verbranding (zie Mijn kind is verkouden). 
Zout water in de neus

Als uw neus verstopt is, kunnen neusdruppels met zout water soms een beetje helpen.

U kunt zout water zelf maken: los een theelepel zout op in een limonadeglas met lauw water. Doe een paar keer per dag een paar druppels in ieder neusgat (doe dit alleen bij volwassenen).

U kunt ook een spray of druppels met zoutoplossing kopen bij de drogist of apotheek. Een recept is niet nodig.

Snuiten

Het is niet bekend of snuiten of ophalen beter is. Snuit de neus in elk geval niet te hard. Als u de neus te hard snuit, komt het snot ook in de bijholten.

Niet roken

Als u rookt, houdt u langer klachten.
Als u gestopt bent met roken, gaat een verkoudheid sneller over. 

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Verkoudheid gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over. Wanneer u last heeft van hoest, keelpijn, hoofdpijn of een verstopte neus, dan heeft uw apotheek een aantal tips om de klachten te verminderen.

Hoofdpijn
Bij hoofdpijn kunt u paracetamol gebruiken. Dat wordt in het algemeen goed verdragen, ook door mensen met maagklachten. Paracetamol levert bij gelijktijdig gebruik met andere medicijnen geen problemen op en kan incidenteel worden gebruikt tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Uw apotheker kan u adviseren over de juiste dosering. Volwassenen mogen per keer 2 tabletten van 500 milligram gebruiken. Wacht na het innemen ten minste 4 uur voor u de volgende dosis neemt. Gebruik in elk geval nooit meer dan 6 tabletten per dag.

Hoest
Er zijn verschillende soorten hoest. Hoestklachten kunt u verlichten door:

 • een verzachtende hoestdrank;
 • een medicijn te gebruiken dat de hoestprikkel dempt, zoals noscapine.

Kijk voor meer informatie over hoestklachten onder hoest.

Verstopte neus
Neusdruppels of neusspray met xylometazoline, oxymetazoline of tramazoline. Hierdoor slinken de slijmvliezen in uw neus, zodat u weer goed door uw neus kunt ademen. De werking van de neusdruppels of neusspray begint binnen enkele minuten en houdt 6 tot 8 uur aan. Als het lukt, snuit dan u neus voor gebruik van de spray of druppels.

Gebruik deze medicijnen nooit langer dan een week achter elkaar. Bij langdurig gebruik loopt u namelijk het risico dat uw neus juist door de bijwerking van deze medicijnen verstopt raakt.

Neusdruppels of neusspray met fysiologisch zout. Deze oplossing verdunt het taaie slijm in de neus, waardoor het makkelijker vrijkomt en u beter door uw neus kunt ademen. U kunt de neusdruppels langere tijd gebruiken.

Loopneus
Als u last heeft van een loopneus, kunt u een neusspray gebruiken die xylometazoline en ipratropium bevat. Deze is alleen geschikt voor volwassenen en mag niet langer dan een week achter elkaar worden gebruikt.

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Voor een gewone verkoudheid hoeft u niet naar uw huisarts.

Neem direct contact op met uw huisarts of huisartsenpost als 1 van deze dingen voor u klopt:

 • U ademt snel of moeilijk.
 • U maakt een piepend of gierend geluid bij het ademen.
 • U voelt zich steeds zieker worden.

Bel op werkdagen uw huisarts als 1 van deze dingen voor u klopt:

 • Uw klachten worden na een paar weken niet minder.
 • U twijfelt of de klachten door een verkoudheid komen.
 • U heeft langer dan 5 dagen koorts (boven de 38°C, meet via de anus).
 • U heeft koorts gehad en na een paar dagen krijgt u opnieuw koorts.

Let op: voor kinderen met verkoudheid of koorts gelden andere adviezen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Decongestiva in de neus
Decongestiva zijn medicijnen die de bloedvaatjes in het neusslijmvlies vernauwen. Hierdoor slinkt tijdelijk het neusslijmvlies, waardoor de afvoer van vastzittend slijm vergemakkelijkt en u weer beter door de neus kunt ademen. U mag deze medicijnen niet langer dan een week achter elkaar gebruiken, omdat u anders schade kunt aanrichten aan het neuslijmvlies. Voorbeelden zijn oxymetazoline, xylometazoline en tramazoline.

Er is ook een combinatie van ipratropium en xylometazoline, deze helpt ook tegen een loopneus. Ipratropium remt de vochtafscheiding van het slijmvlies.

Natriumchloride in de neus
Druppels of neusspray met natriumchloride (keukenzout) verdunnen ingedikt slijm. Hierdoor loopt het slijm makkelijker weg en kunt u weer beter door de neus ademen. Deze neusdruppels zijn in tegenstelling tot bovenstaande decongestiva niet schadelijk voor de neus. Ze zijn daarom geschikt voor baby's en kinderen onder de 2 jaar die sterkere neusdruppels met decongestiva nog niet mogen gebruiken, maar ook bij oudere kinderen en volwassenen kan het de klachten verlichten.

Paracetamol
Paracetamol werkt zowel pijnstillend als koortsverlagend, zodat de pijn rond de ogen en het voorhoofd zal verminderen.

Paracetamol in combinatie met andere medicijnen
Soms wordt paracetamol gecombineerd met coffeïne. Dit versterkt mogelijk het pijnstillende effect en werkt opwekkend. Neem het daarom niet voor het slapengaan. Verder wordt paracetamol soms gecombineerd met propyfenazon, een andere pijnstiller. Ook zit er soms vitamine C bij. Dit lijkt niet echt iets toe te voegen aan de werking.

Ontstekingsremmende pijnstillers
Ontstekingsremmende pijnstillers, ook wel NSAID`s genoemd, werken pijnstillend, koortsverlagend en ontstekingsremmend. De pijn rond de ogen en voorhoofd zal verminderen. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben meer bijwerkingen dan paracetamol en worden daarom niet als eerste keuze aangeraden bij verkoudheid. Voorbeelden zijn acetylsalicylzuur, carbasalaatcalcium, diclofenac, ibuprofen, ketoprofen en naproxen.

Kamille
Heeft u problemen met het ademhalen door uw neus, dan kunt verbeteren door te stomen met heet water waaraan eventueel kamille is toegevoegd.

(Levo)menthol
Het inademen van (levo)menthol geeft gevoelsmatig `meer lucht`, vanwege de frisse, sterke geur. Het geeft een koud gevoel in de luchtwegen. De werking treedt meteen in. Het mag niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 2 jaar.

Vitamine C
Vitamine C zou de duur en de ernst van de verkoudheid verminderen. Dit is echter niet aangetoond.

Echinacea
Echinacae is een kruidenmiddel. Het wordt al heel lang gebruikt bij verkoudheid om de weerstand te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat echinacea geen invloed heeft op hoelang u verkouden bent en hoe erg de verkoudheidsklachten zijn.

pelargonium
Pelargonium is een kruidenmiddel waarin een extract uit de wortel van de pelargonium (geranium) zit. Het wordt gebruikt bij verkoudheid. Er is geen bewijs dat het werkt.

Terug naar overzicht