Medische Encyclopedie – Apotheek Crezee – Hendrik Ido Ambacht

Apotheek Crezee

Apotheek Crezee

Louwersplein 3 3343RC Hendrik Ido Ambacht Tel:078-6817584

Welkom op onze website!

Om u nog beter van dienst te zijn, zijn wij nu ook bereikbaar via internet. U kunt op onze website 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Ook hebben wij een uitgebreide zelfzorgwijzer online met advies over het gebruik van vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen bij een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.Update over ons privacybeleid.

Medische Encyclopedie

Inhoud

Wondroos

Wat is wondroos?

Wondroos is een ontsteking van de diepe lagen van de huid. De huid is warm en pijnlijk. Een lichte huid is vaak ook roder dan normaal.

Wondroos zit vaak in een been. Soms in een arm of in het gezicht.

Wondroos komt door bacteriën. Dit kunnen streptokokken zijn of stafylokokken.

De bacteriën komen de huid binnen via een wondje. Dat kunnen allerlei wondjes zijn, zoals een puistje, een schaafwond, eczeem of schimmel tussen de tenen. 
Het kan zijn dat je wondroos hebt en helemaal niet gemerkt hebt dat je een wondje had.

Op je huid zitten bacteriën. Die geven meestal geen ontstekingen. Je huid zorgt ervoor dat de bacteriën niet je lichaam in komen. Maar als je huid beschadigd is, kan dat wel gebeuren.

Meestal kan je afweer de bacteriën opruimen. Als dat niet goed gaat, kun je wondroos krijgen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Je mag gewoon douchen als je wondroos hebt.
 • Je kunt beter niet in bad gaan of zwemmen.
 • Gebruik geen nat verband. De ontsteking kan daar erger van worden.
Niet naar andere plekken

Zo zorg je ervoor dat de bacterie niet op andere plekken komt (bij jezelf of andere mensen):

 • Laat de plek met wondroos met rust. Dus niet krabben of wrijven.
 • Heb je een wondje, probeer dit dan niet aan te raken.
 • Was regelmatig je handen met zeep. Droog ze goed af.
 • Knip je nagels kort.
 • Gebruik je eigen handdoek. Neem elke dag een schone handdoek.
 • Was je lichaam elke dag met zeep.

Als je vaker wondroos hebt, dan zijn deze adviezen extra belangrijk.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bel direct je huisarts of de huisartsen-spoedpost als je denkt dat je wondroos hebt.

Slik je medicijnen tegen wondroos? Bel dan je huisarts of de huisartsen-spoedpost als je 1 of meer van deze klachten hebt:

 • De rode plek wordt groter.
 • De pijn en klachten worden erger.
 • Je gaat je steeds zieker voelen.
 • Je had nog geen koorts, maar krijgt nu wel koorts.
 • Het gaat nog niet beter na 2 dagen medicijnen slikken.
 • Het lukt je niet om de medicijnen te slikken. Je bent te misselijk of je geeft over.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Penicilline-antibiotica
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij infecties van de huid. Voorbeelden zijn fenoxymethylpenicilline, feneticilline, flucloxacilline en amoxicilline met clavulaanzuur.

Macrolide-antibiotica
Macrolide-antibiotica, zoals erytromycine en azitromycine, remmen de groei van veel soorten bacteriën. Ze worden vooral gebruikt als penicilline-antibiotica niet gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld vanwege allergie.

Linezolid
Linezolid remt de groei van vele soorten bacteriën. Het antibioticum wordt vooral gebruikt bij ernstige infecties, als penicillines niet gebruikt kunnen worden vanwege allergie. Verder bij ernstige infecties met de Meticilline-Resistente Staphylokokkus Aureus-bacterie (MRSA-bacterie).

Clindamycine
Clindamycine bestrijdt bacteriën die de wondroos kunnen veroorzaken.

 

Terug naar overzicht