Medische Encyclopedie – Apotheek Crezee – Hendrik Ido Ambacht

Apotheek Crezee

Apotheek Crezee

Louwersplein 3 3343RC Hendrik Ido Ambacht Tel:078-6817584

Welkom op onze website!

Om u nog beter van dienst te zijn, zijn wij nu ook bereikbaar via internet. U kunt op onze website 24 uur per dag informatie krijgen over geneesmiddelen en gezondheid. Ook hebben wij een uitgebreide zelfzorgwijzer online met advies over het gebruik van vrij verkrijgbare zelfzorgmiddelen bij een aantal veel voorkomende aandoeningen.

Wat vindt u verder op onze website? Lees over ons team, onze openingstijden en hoe en waar u ons kunt bereiken.Update over ons privacybeleid.

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Worminfectie door mijnworm

Inhoud

Worminfectie door mijnworm

Wat is worminfectie door mijnworm?

Er zijn mensen- en dierenmijnwormen.  U krijgt ze in warme (tropische) landen. 

De volwassen dierenmijnworm kan alleen in de darmen van een hond of kat leven. De larven kunnen bij de mens wel huidklachten veroorzaken, maar gaan daar in de huid vanzelf dood en komen niet dieper.

De volwassen mensenmijnworm kan alleen in de darmen van een mens leven. De volwassen worm is 1 centimeter lang, maar die kunt u zelden zien. De larven van de mensenmijnworm kunnen wel via uw huid verder uw lichaam in.

U raakt besmet door contact van de blote huid met de larven van de mijnworm. Dat kan bijvoorbeeld via aarde of zand waar honden- of kattenpoep (dierenmijnworm) in zit.

In landen met slechte toiletvoorzieningen of open riolen kunnen ook eitjes en larven van de mensenmijnworm in de grond zitten.

De larven kunnen in uw huid kruipen wanneer u bijvoorbeeld met blote voeten over een jungle pad loopt of zonder handdoek op een tropisch strand ligt.

Larven van de dierenmijnworm komen niet verder dan uw huid, maar kunnen wel huidklachten geven. Zonder behandeling kunnen de huidklachten maanden duren. Maar uiteindelijk gaan de larven vanzelf dood.

Larven van de mensenmijnworm kunnen via uw huid en bloedvaten in uw longen en darmen komen. Daar groeien de larven uit tot een worm die weer eitjes legt.

De mensenmijnworm kan alleen via (warme) grond en niet diréct van mens op mens worden overgedragen. In Nederland is de kans dat u mijnwormen krijgt eigenlijk nul.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Pas op voor direct contact tussen de huid en de grond in warme landen. 
  Trek slippers of schoenen aan. Loop buiten niet op blote voeten. 
  Leg een handdoek of matje neer als u op de grond of het strand gaat liggen.
 • Werkt u in een tropisch land met uw handen in de grond, trek dan handschoenen aan.
 • Zorg voor goede hygiëne: was uw handen, vooral na toiletbezoek.
 • Verwijdert u honden of kattenpoep, trek dan handschoenen aan.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Mebendazol en albendazol
Mebendazol en albendazol doden wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen in de worm verhindert.

De kuur met mebendazol duurt meestal drie dagen. In de weken hierna ziet u nog regelmatig dode wormen in de ontlasting. Soms moet u de kuur na drie tot vier weken herhalen. Van albendazol is een eenmalige dosis vaak voldoende.

Ivermectine
Ivermectine verlamt de spieren van de worm, waarna de worm dood gaat.

Terug naar overzicht